flag Судова влада України

У зв'язку проведенням технічних робіт окремі функціональні можливості сайту можуть працювати в обмеженому режимі.

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Представники антикорупційної спільноти обговорили виклики, які стоять перед ВАКС

11 вересня 2020, 10:50

У четвер, 10 вересня, за ініціативи ОБСЄ та Вищого антикорупційного суду відбувся круглий стіл на тему: «Актуальні виклики у діяльності Вищого антикорупційного суду». У заході взяли участь судді та слідчі судді ВАКС, адвокати, детективи НАБУ, прокурори САП.

Радник координатора проєктів ОБСЄ в Україні Олександр Водянніков, розпочинаючи круглий стіл, привітав суддів ВАКС із першою річницею та висловив надію, що цей захід допоможе знайти порозуміння у неоднозначних правових питаннях.

У вступному слові заступник Голови Вищого антикорупційного суду Євген Крук зазначив, що цей захід за участі адвокатів, детективів НАБУ, прокурорів САП, суддів ВАКС та ККС в складі ВС надасть унікальну можливість поглянути на спірні правові питання під різними кутами, сприятиме виробленню єдиної судової практики та правовій визначеності в корупційних кримінальних правопорушеннях; та закликав всіх учасників фахової дискусії не забувати, що Jus est ars boni et aequi, що у перекладі означає «Право - це мистецтво добра і справедливості».

Заступник голови ВАКС також навів алгоритм визначення поважності та неповажності причин неявки сторони у кримінальному провадженні (завчасність+підстава+докази об’єктивної неможливості+переконливість доказів); розповів про практику ВАКС в цьому питанні у випадку участі захисників в інших судових засіданнях, неявки одного адвоката з групи адвокатів, захворювання захисника, карантинних заходів, відрядження та перебування у відпустці; окремо навів приклади, коли неявка прокурорів визнавалася неповажною та як на це реагує ВАКС.

У своїй презентації суддя-спікер ВАКС Віра Михайленко назвала головні проблемні питання судового контролю при оскарженні бездіяльності щодо внесення відомостей до ЄРДР. «Інколи трапляються випадки, коли скаржники зловживають своїм процесуальним правом та оскаржують навіть те, що не відноситься до компетенції слідчих суддів ВАКС» - підсумувала суддя-спікер.

Слідча суддя Антикору Катерина Широка обговорила із присутніми ситуації, коли підозрювані зволікають із ознайомленням з матеріалами кримінального провадження. Учасники круглого столу висловили думку, що надати однозначну відповідь на питання, коли саме підозрюваний та захисники затягують із ознайомленням справи дуже важко, потрібно кожну ситуацію, кожну справу розглядати окремо.

Суддя Вищого антикорупційного суду Олексій Кравчук розповів про тонкощі відмови від захисника, його заміну та інші випадки припинення участі у судовому засіданні.

Суддя Апеляційної палати ВАКС Дмитро Михайленко висвітлив актуальну судову практику перегляду судових рішень про застосування запобіжних заходів. Так, було розкрито підхід, за яким рівень обґрунтованості (доведеності) підозри має корелювати зі ступенем обмеження прав і свобод підозрюваного, окреслено критерії визнання доказів недопустимими на стадії досудового розслідування та визначення розміру застави. Суддя також звернув увагу на необхідність дотриманя принципу пропорційності при зверненні застави в дохід держави.

Його колега, суддя АП ВАКС Сергій Боднар виступив на тему «Оголошення в міжнародний розшук та перебування особи в обліках Інтерполу». Вона виявилась популярною між спікерів - з аналогічною доповіддю виступив представник САП та навів їх позицію. Адвокат Ольга Просянюк розповіла про практичний аспект цього питання з боку адвокатів. А завершив обговорення на цю тематику суддя Касаційного кримінального суду в складі Верховного суду Сергій Фомін.

У свою чергу, представники адвокатської спільноти, детективи НАБУ та прокурори САП висловили свої зауваження та пропозиції до суддів, щоб у майбутньому разом вдосконалювати судову практику та уникати неоднакового застосування норм права.

 

Дата оприлюднення: 11 вересня 2020, 10:49

Дата останнього оновлення інформації: 14 вересня 2020, 12:44