flag Судова влада України

У зв'язку проведенням технічних робіт окремі функціональні можливості сайту можуть працювати в обмеженому режимі.

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Роз’яснення судді-спікера ВАКС Інни Білоус щодо відмови у задоволенні клопотання про застосування застави одеському бізнесмену, якому інкримінують учинення фінансових операцій з коштами, здобутими злочинним шляхом у особливо великих розмірах

22 травня 2020, 14:21

20 травня слідча суддя ВАКС відмовила у задоволенні клопотання детективу НАБУ про застосування запобіжного заходу у вигляді застави до одеського бізнесмена. За версією слідства, з липня по листопад 2016 року у Одесі, підозрюваний, будучи власником (засновником) та керівником товариства, за попередньою змовою з іншими особами, умисно вчинив протиправні дії та легалізував 131 млн 174 тис 020 грн., що є особливо великим розміром. Йому інкримінують учинення правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 209 КК України. Зазначений склад злочину є специфічним, вимоги закону повязують можливість такої кваліфікації з іншим, раніше вчиненим злочином.

При вирішенні питання про обрання запобіжного заходу за наявності обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення, передбаченого ст. 209 КК України обов’язковим елементом дослідження є встановлення діяння, яке передувало легалізації (відмиванню) доходів. Тобто сторона обвинувачення має довести по суті два кримінальних правопорушення: перше, внаслідок якого отриманно незаконні доходи, і друге - яким чином вони були відмиті. У таких випадках сторона обвинувачення має надати відомості не лише про конкретні обставини використання, розпорядження такими коштами, а й про ознаки, які свідчать про їх первинне одержання внаслідок учинення злочину.

Однак у даному випадку ні у повідомленні про підозру, ні у клопотанні про застосування запобіжного заходу не було опису обставин учинення первинного злочину, що унеможлює висновок про злочинне походження коштів, легалізація яких інкримінується підозрюваному.

Дата оприлюднення: 22 травня 2020, 14:23

Дата останнього оновлення інформації: 22 травня 2020, 15:35