flag Судова влада України

У зв'язку проведенням технічних робіт окремі функціональні можливості сайту можуть працювати в обмеженому режимі.

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя-спікер ВАКС Інна Білоус коментує рішення про закриття кримінального провадження експрокурора сил АТО

02 квітня 2020, 17:54

Сьогодні колегія суддів ВАКС задовольнила клопотання першого заступника керівника САП Офісу Генпрокурора та закрила кримінальне провадження за обвинуваченням експрокурора сил АТО у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 368-2 КК України.

Він обвинувачувався у тому, що,  працюючи на посадах начальника управління нагляду за додержанням законів об’єднаними силами АТО Головної військової прокуратури Генеральної прокуратури України, та військового прокурора сил АТО, набув у власність грошові кошти понад 2, 8 млн. грн, що значно перевищувало його офіційні доходи.  Законність підстав набуття  таких коштів обвинувачений на досудовому слідстві не довів.

У лютому 2020 року до ВАКС надійшло клопотання  заступника керівника САП Офісу Генпрокурора про закриття кримінального провадження. Адже стаття 368-2 КК України, за якою пред’явлено дане обвинувачення, рішенням Конституційного Суду України від 26.02.2019 № 1-р/2019 визнана такою, що не відповідає Конституції України.

У підготовчому судовому засіданні прокурор клопотання підтримав, інші учасники не заперечували проти його задоволення.

За результатами розгляду клопотання колегія суддів визнала необхідність його задоволення, оскільки стаття 368-2 КК України, за якою пред’явлено дане обвинувачення, визнана неконституційною та втрачає чинність з дня його ухвалення. Таке Рішення Конституційного Суду України є обов’язковим та остаточним, з огляду на положення Конституції України. Тобто кримінальне провадження підлягає закриттю.

Відповідно до КПК України суд одночасно з ухваленням судового рішення, яким закінчується судовий розгляд, вирішує питання про скасування арешту майна. Так, судом одночасно із прийняттям рішення про закриття провадження, з урахуванням вимог ч. 4 ст. 174 КПК України та за відсутності передбачених підстав для застосування спеціальної конфіскації, скасовано арешт майна та банківських рахунків, накладених  у даному кримінальному провадженні.

Дата оприлюднення: 02 квітня 2020, 18:00

Дата останнього оновлення інформації: 02 квітня 2020, 17:54