flag Судова влада України

У зв'язку проведенням технічних робіт окремі функціональні можливості сайту можуть працювати в обмеженому режимі.

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Коментар судді-спікера ВАКС Віри Михайленко про обмеження доступу до ухвали слідчого судді щодо розгляду клопотання про звернення у дохід держави застави, внесеної за підозрюваного одеського бізнесмена:

27 березня 2020, 17:05

- Для дотримання принципів гласності та відкритості судового провадження усі судові рішення підлягають оприлюдненню, незалежно від того, у відкритому чи закритому судовому засіданні відбувався розгляд. 

 Разом із тим, для проголошення та оприлюднення рішення, ухваленого за результатами закритого судового засідання, законодавець передбачив обмеження. Так, проголошення та оприлюднення такого рішення повинно відбуватись з виключенням інформації, яка підлягає захисту від розголошення.

 Для забезпечення доступу до судових рішень в Україні функціонує Єдиний державний реєстр судових рішень (ЄДРСР), у якому судові рішення оприлюднюються в електронному варіанті.

 На виконання вимог частини третьої статті 3 Закону України «Про доступ до судових рішень» ухвала про відмову у зверненні застави у дохід держави у згаданому провадженні була внесена до ЄДРСР наступного дня після виготовлення її повного тексту. 

Відповідно до Порядку ведення Єдиного державного реєстру судових рішень оброблення електронних примірників судових рішень у справах, розгляд яких або вчинення окремих процесуальних дій у яких відбулися у закритому судовому засіданні, здійснюється упродовж трьох робочих днів із дня їх надходження до Реєстру. Тобто адміністратор ЄДРСР, яким є Державне підприємство «Інформаційні судові системи», після надходження повного тексту судового рішення за допомогою відповідного програмного забезпечення створює образ електронного примірника такого судового рішення. По суті це означає автоматичне створення його копії, що не повинна містити відомостей, які не можуть бути розголошені у тексті судового рішення, відкритого для загального доступу.  

Таким чином, ухвала слідчого судді з’являється у відкритому доступі в ЄДРСР лише після того, як адміністратор ЄДРСР на підставі листа слідчого судді виключає із повного тексту ухвали ту інформацію, дослідження якої відбувалось у закритому судовому засіданні. Слідчий суддя спрямував до адміністратора ЄДСРД відповідний лист із проханням опублікувати вказану ухвалу з вилученням інформації, яка була озвучена у закритому судовому засіданні. Відповідний текст ухвали доступний за посиланням: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/88370932

 Релевантна нормативно-правова база:

  1. Кримінальний процесуальний кодекс України.
  2. Закон України «Про судоустрій і статус суддів».
  3. Закон України «Про доступ до судових рішень». 
  4. Порядок ведення Єдиного державного реєстру судових рішень, затверджений рішенням Вищої ради правосуддя № 1200/0/15-18 від 19 квітня 2018 року.

 

Дата оприлюднення: 27 березня 2020, 17:07

Дата останнього оновлення інформації: 27 березня 2020, 17:07