flag Судова влада України

У зв'язку проведенням технічних робіт окремі функціональні можливості сайту можуть працювати в обмеженому режимі.

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя ВАКС Ярослав Шкодін – про скарги і клопотання у справах про корупцію, що розглядають слідчі судді ВАКС

26 листопада 2019, 19:09

Вищий антикорупційний суд здійснює правосуддя як суд першої та апеляційної інстанцій шляхом розгляду по суті кримінальних проваджень щодо корупційних та пов'язаних з ними злочинів, а також через здійснення судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у таких кримінальних провадженнях.

Кримінальним процесуальним кодексом України запроваджено принцип змагальності на всіх стадіях кримінального провадження. Із розширенням змагальних засад кримінального провадження виникла потреба в забезпеченні механізмів, за допомогою яких можливо реалізувати права та захистити інтереси учасників провадження, насамперед, на стадії досудового розслідування.

Роль такої гарантії законодавцем покладено на інститут судового контролю за рішеннями, діями та бездіяльністю органів досудового розслідування. Функція контролю покладається на слідчих суддів, які обираються з числа суддів ВАКС строком на один рік без права переобрання слідчим суддею два роки поспіль.

Слідчими суддями ВАКС розглядаються клопотання слідчих, прокурорів та інших осіб про здійснення заходів забезпечення кримінального провадження, про надання дозволу на проведення слідчих (розшукових) дій, заяв про відвід, а також скарг на дії, рішення чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування. За перші два місяці роботи ВАКС до слідчих суддів надійшло понад 2,5 тисячі різноманітних клопотань, заяв і скарг.

Фактично до повноважень слідчого судді ВАКС належить здійснення у порядку, передбаченому кримінальним процесуальним законом, судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні під час застосування заходів забезпечення кримінального провадження, проведення слідчих та негласних слідчих (розшукових) дій, втручання у приватне спілкування, обшуку житла тощо.

Під час здійснення судового контролю слідчий суддя зобов’язаний пересвідчитися в обґрунтованності підозри у вчиненні корупційного кримінального правопорушення, а також у існуванні такої потреби досудового розслідування, яка виправдовує той ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться у клопотанні. При цьому, слідчими суддями ВАКС під час розгляду клопотань враховується, що обов’язок доведення існування зазначених обставин покладено саме на слідчого або прокурора, які звертаються з відповідним клопотанням.

Необхідно зазначити, що відповідно до ст. 9 КПК України, у випадку, якщо норми цього Кодексу суперечать міжнародному договору, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України, застосовуються положення відповідного міжнародного договору України. При цьому норми КПК України мають застосовуватись з урахуванням практики Європейського суду з прав людини.

Отже, слідчий суддя, при розгляді будь-яких звернень учасників кримінального провадження зобов'язаний враховувати як норми міжнародних договорів, так і судову практику Європейського суду, що покладає на слідчих суддів ВАКС обов'язок знати та вміло застосовувати висновки Європейського суду.

 

Дата оприлюднення: 27 листопада 2019, 10:11

Дата останнього оновлення інформації: 27 листопада 2019, 10:09