flag Судова влада України

У зв'язку проведенням технічних робіт окремі функціональні можливості сайту можуть працювати в обмеженому режимі.

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Заступник голови ВАКС Євген Крук: до суду надійшло 57 кримінальних проваджень та 524 клопотань

23 вересня 2019, 14:39

Заступник голови Вищого антикорупційного суду Євген Крук відвідав радіо Голос Столиці, де в прямому ефірі розповів про перші тижні роботи установи, етапи відбору кандидатів на посади суддів, а також отримані справи.

Україна стала 21 країною в світі, де запрацював антикорупційний суд. Конкурс на посади суддів до #ВАКС тривав понад півроку. Унікальність конкурсу полягала у відборі кандидатів не лише Вищою кваліфікаційною комісією суддів України, а й Громадською радою міжнародних експертів.

«На 39 посад подали документи 342 кандидати, з них до участі у конкурсі допустили 270 осіб. У подальшому, письмове тестування пройшли 113 осіб, які й продовжили свій шлях на зайняття посади судді у Вищому антикорупційному суді. Додам, що документи на участь у конкурсі необхідно було надіслати поштою та долучити відскановані копії. Особисто в мене вийшло майже 10 кг документів, які я відправив» - зазначив Євген Крук.

Прозорість конкурсу забезпечена трансляцією співбесід із кандидатами, а також правом міжнародних експертів накласти вето на кандидатів, які викликали сумніви щодо своєї доброчесності. Серед кандидатів було 49 осіб, щодо яких Громадська рада міжнародних експертів застосувала вето, лише 7 з них змогли підтвердити свою доброчесність та продовжити конкурсний відбір.

«Загалом із 39 переможців конкурсу - 22 судді, 13 адвокатів та 4 науковців. Один кандидат потім відкликав свою заяву», - повідомив заступник голови ВАКС.

З початку роботи Вищого антикорупційного суду, а саме з 5 вересня, надійшло 57 кримінальних проваджень та 524 клопотання, скарг і заяв. Вже відбулись перші судові засідання.

Євген Крук також зазначив, що судді ВАКС здійснюватимуть правосуддя неупереджено та лише на підставі вимог чинного законодавства.

Дата оприлюднення: 23 вересня 2019, 14:43

Дата останнього оновлення інформації: 23 вересня 2019, 14:39