flag Судова влада України

У зв'язку проведенням технічних робіт окремі функціональні можливості сайту можуть працювати в обмеженому режимі.

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вищий антикорупційний суд розпочав здійснювати правосуддя

05 вересня 2019, 18:55

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) розпочав виконувати свої обов'язки. В урочистих заходах із нагоди відкриття взяв участь Президент України Володимир Зеленський.
Тож від сьогодні, згідно із Законом України «Про Вищий антикорупційний суд» ВАКС здійснюватиме правосуддя у кримінальних провадженнях щодо корупційних злочинів. Суд має все необхідне для початку роботи і готовий до ефективного виконання своїх повноважень.
Варто зазначити, що ВАКС починає розгляд справ вчасно, у найкоротший технічно можливий термін, який було визначено під час перших зборів суддів 7 травня 2019 року. Протягом цих чотирьох місяців було проведено суттєву підготовчу роботу, яка дозволить Суду без затримок почати розгляд справ. Зокрема, у надкороткі терміни знайдено та відремонтовано приміщення для Суду; проведено відкритий конкурсний відбір на 130 вакансій та сформовано Апарат ВАКС; сформовано колегії, обрано слідчих суддів та напрацьовано засади роботи Суду.
«Створення ВАКС – це потужний крок для судової системи України. Ми вважаємо, що утвердження верховенства права в Україні – це єдиний вірний шлях до викорінення корупції, і віримо, що робота ВАКС може стати не лише історією успіху з точки зору судової реформи, а й зразком для наслідування на міжнародній арені», – прокоментувала Голова ВАКС Олена Танасевич.
ВАКС вже має чітке бачення пріоритетів своєї роботи на найближчий час. Перші 4-6 місяців роботи суду – це період становлення системи, коли необхідно налагодити розгляд справ і почати перші слухання, а також створити сталу та одностайну практики щодо принципових питань кримінального права та процесу при розгляді проваджень ВАКС. Крім цього, ВАКС залишається прихильним принципам відкритості й прозорості та має намір вибудувати зрозумілі й цивілізовані комунікації з громадськістю щодо своєї діяльності.
Вищий антикорупційний суд було створено відповідно до Закону України «Про Вищий антикорупційний суд». З серпня 2018 року по березень 2019 року тривав багатоетапний відкритий кадровий конкурс на призначення суддів. Громадські організації, Громадська рада міжнародних експертів і члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів України тестували кандидатів та перевіряли їх на відповідність кваліфікаційним вимогам, зокрема професійності та доброчесності. Як результат, Вища рада правосуддя підтримала, а Президент України підписав Указ про призначення 38 суддів, серед яких судді загальної юрисдикції, адвокати, науковці. ВАКС складається з суду першої інстанції, до якої входять 27 суддів, та Апеляційної палати, яка нараховує 11 суддів.

Дата оприлюднення: 09 вересня 2019, 16:28

Дата останнього оновлення інформації: 10 вересня 2019, 14:55