flag Судова влада України

У зв'язку проведенням технічних робіт окремі функціональні можливості сайту можуть працювати в обмеженому режимі.

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Києві обговорили актуальні виклики Вищого антикорсуду

01 жовтня 2021, 13:57

Про актуальні виклики у діяльності ВАКС, про ефективну взаємодію та діалог між антикорупційними органами, представниками законодавчої влади, адвокатурою та суспільством, а також про викорінення та запобігання корупції і досягненню нульової толерантності до неї говорили під час круглого столу, який відбувся у Києві 30 вересня.

Зокрема, під час вітального слова, заступник Голови Вищого антикорупційного суду Євген Крук зазначив: «Ми послабили стереотипи у суспільстві щодо судової системи, завдяки тому, що ми відкриті, спілкуємося, проводимо діалог. Цей захід є свідченням того, що ВАКС не є закритим. Він відкритий як для захисників, так і для прокурорів. Ми також відкриті для нових ідей, пропозицій та конструктивної критики».

Упродовж дня учасники круглого столу брали активну участь у дискусійних панелях, намагаючись розглянути найбільш актуальні виклики та проблеми.

Так, у своєму виступі, суддя ВАКС Леся Федорак підняла важливу тему про належну процесуальну поведінку у судовому засіданні, оскільки це одна із складових гарантії забезпечення права на захист особи. Євген Крук поставив на обговорення не менш важливу тему про роль адвоката у взаємодії із його ж підзахисним щодо повідомлення про виклик до суду останнього. Суддя Катерина Широка зупинилась на головних аспектах нового інституту про визнання активів необгрунтованими та поділилась досвідом Великобританії та практикою ЄСПЛ щодо цього. Суддя Віталій Дубас зазначив, що «запровадження одноособового розгляду справ у ВАКС та встановлення чіткого порядку подання доказів у кримінальному процесі однозначно стане поштовхом до зростання ефективності роботи ВАКС».

У своєму виступі суддя-спікер ВАКС Інна Білоус підвела підсумки 2-х років процесуальної діяльності Антикорсуду, закцентувала увагу на окремих тенденціях. Окрему увагу приділила викликам, які постануть у майбутній роботі та шляхам їх вирішення. Учасники заходу обмінялися думками з цього приводу та висловили свої пропозиції.

У засіданні круглого столу взяли участь представники судової системи: судді Верховного Суду, ВАКС та Київського апеляційного суду, а також представники Вищої ради правосуддя, Національного агентства з питань запобігання корупції, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, Національного антикорупційного бюро України, Національної школи суддів України, адвокати, науковців та експерти у галузі кримінальної юстиції та протидії корупції.

Захід відбувся вдруге у рамках реалізації спільного проєкту «Сприяння ефективності та співробітництву у здійсненні правосуддя» з Координатором проєктів ОБСЄ в Україні.

 

Дата оприлюднення: 01 жовтня 2021, 13:51

Дата останнього оновлення інформації: 01 жовтня 2021, 13:57