flag Судова влада України

У зв'язку проведенням технічних робіт окремі функціональні можливості сайту можуть працювати в обмеженому режимі.

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Антикорсуд ухвалив виправдувальний вирок у справі «Державної продовольчо-зернової корпорації України»

29 вересня 2021, 18:05

У середу, 29 вересня, колегія суддів Вищого антикорупційного суду визнала невинуватими колишнього в.о. голови правління ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» (який обвинувачувався в організації та вчиненні розтрати ввірених йому грошових коштів ПАТ «ДПЗКУ»), екскерівника ПАТ «Рокитнянський комбінат хлібопродуктів» та колишнього очільника ПАТ «Васильківхлібопродукт», кожен з яких окремо обвинувачувався у пособництві у вчиненні розтрати майна ПАТ «ДПЗКУ».

Діяння обвинувачених були кваліфіковані органом досудового розслідування за ч. 5 ст. 191 КК України та за відповідними частинами ст. 27 КК України, яка визначає види співучасників.

Колегія суддів ВАКС виправдала зазначених осіб на підставі п. 3 ч. 1 ст. 373 КПК України через недоведеність наявності в їхніх діях складу кримінального правопорушення.

За наслідками дослідження доказів, наданих сторонами кримінального провадження, у їх сукупності суд дійшов висновку про відсутність у діях колишнього в.о. голови правління ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» такої обов’язкової ознаки об’єктивної сторони розтрати чужого майна як протиправність, безоплатність та безповоротність вилучення майна, а відтак, і відсутність об’єктивної сторони в діях решти обвинувачених, оскільки пред’явлене їм обвинувачення має характер похідного від обвинувачення, пред’явленого колишньому в.о. голови правління державної компанії.

У контексті аналізу наявності в діяннях обвинувачених обов’язкових ознак суб’єктивної сторони складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, суд констатував, що стороною обвинувачення не доведена наявність у колишнього в.о. голови правління ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» прямого умислу на вчинення розтрати грошових коштів «ДПЗКУ», корисливого мотиву та мети.

З огляду на те, що обвинуваченим інкримінувалось вчинення кримінального правопорушення за попередньою змовою групою осіб, колегія суддів дослідила матеріали кримінального провадження на предмет доведеності наявності такої змови між обвинуваченими і за наслідками оцінки, здійсненої в нарадчій кімнаті, дійшла висновку про відсутність ознак такої змови у діях обвинувачених.

Окрема увага була приділена колегією суддів питанню визнання доказів недопустимими, неналежними і недостовірними, підставою для чого були численні клопотання сторони захисту.

Вирок може бути оскаржений до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду упродовж 30 днів з дня його проголошення.

Із повним текстом вироку можна буде ознайомитись у Єдиному державному реєстрі судових рішень за № 757/60763/16-к.

За версією сторони обвинувачення, ексочільник ДПЗКУ, за попередньою змовою з керівниками 2 приватних підприємств, підписав договори про поставку кукурудзи у кількості 11 683 тонн та 16,6 тисяч тонн відповідно та перерахував на їх користь грошові кошти у якості 100-відсоткової передплати, не маючи наміру на виконання такого договору, будучи обізнаним про відсутність у постачальників у наявності зерна кукурудзи у такій кількості і діючи виключно в інтересах третіх осіб, у долі яких він зацікавлений.

Дата оприлюднення: 30 вересня 2021, 10:14

Дата останнього оновлення інформації: 30 вересня 2021, 10:08