flag Судова влада України

У зв'язку проведенням технічних робіт окремі функціональні можливості сайту можуть працювати в обмеженому режимі.

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вищий антикорсуд зобов’язав прокурора САП розглянути клопотання захисника

02 серпня 2021, 14:51

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду розглянув скаргу адвоката колишнього першого заступника голови філії «Центр забезпечення виробництва» ПАТ «Укрзалізниця» на бездіяльність прокурора САП.

У судовому засіданні захисник зазначив, що Спеціалізована антикорупційна прокуратура здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за підозрою вказаної особи у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 27 ст. 209, ч.ч. 2, 4 ст. 27 ч. 5 ст. 191 КК України.

Адвокат 14 червня 2021 року направив прокурору САП клопотання про закриття кримінального провадження щодо його клієнта. Станом на кінець червня поточного року захисник не повідомлений про результати його розгляду.

Слідчий суддя ВАКС зазначив, що, відповідно до ст. 220 КПК України, клопотання сторони захисту про виконання будь-яких процесуальних дій слідчий, дізнавач, прокурор зобов’язані розглянути в строк не більше трьох днів з моменту подання і задовольнити їх за наявності відповідних підстав. Про результати розгляду клопотання повідомляється особа, яка заявила таке клопотання. Тож, прокурори САП не розглянули клопотання у встановленому законом порядку.

Слідчий суддя Антикорсуду дійшов висновку про допущення прокурором бездіяльності щодо розгляду клопотання сторони захисту та невиконання процесуального обов’язку, передбаченого ст. 220 КПК України.

Таким чином, слідчий суддя задовольнив скаргу адвоката обвинуваченого та  зобов’язав прокурора САП, який здійснює процесуальне керівництво у вказаному кримінальному провадженні, розглянути клопотання захисника про закриття кримінального провадження. 

Відповідно до частини першої статті 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Дата оприлюднення: 02 серпня 2021, 15:00

Дата останнього оновлення інформації: 02 серпня 2021, 14:51