flag Судова влада України

У зв'язку проведенням технічних робіт окремі функціональні можливості сайту можуть працювати в обмеженому режимі.

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВАКС оголосив вирок у справі колишнього народного депутата України VIII скликання

16 липня 2021, 13:05

Сьогодні, 16 липня, колегія суддів Вищого антикорупційного суду розглянула та затвердила угоду про визнання винуватості між прокурором та екснардепом України VIII скликання, обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу України.

Сторона обвинувачення довела, що набувши повноважень народного депутата України VIII скликання, обвинувачений, будучи забезпеченим житлом у Києві, зловживаючи владою, вирішив отримати неправомірну вигоду для себе за рахунок коштів, передбачених Законом для компенсації вартості оренди (винайму) житла народним депутатам, передбачених Законом для компенсації вартості оренди (винайму) житла народним депутатам.

Обвинувачений, без наявності підстав, подав на ім’я Керівника Апарату Верховної Ради України заяви, в яких просив нараховувати йому кошти для винайму готельного номера протягом усього строку виконання депутатських повноважень. Своїми діями екснардеп України завдав Управлінню справами Верховної Ради України збитків на суму 928 890 грн.

У судовому засіданні обвинувачений повідомив, що в повному обсязі розуміє характер обвинувачення та погоджується з його формулюванням, зазначеним в угоді, повністю та беззастережно визнає свою вину у вчиненому кримінальному правопорушенні, щиро розкаюється та добровільно відшкодував у повному обсязі завданий збиток. Прокурор САП, обвинувачений та його захисник просили суд затвердити укладену угоду.

Колегія суддів ВАКС затвердила вищевказану угоду про визнання винуватості, визнала обвинуваченого винуватим за ч. 2 ст. 364 КК України. Йому призначили узгоджене сторонами угоди про визнання винуватості покарання у виді позбавлення волі на строк 3 роки, з позбавленням права обіймати посади, пов’язані із здійсненням функцій представника влади в органах державної влади строком на 1 рік та штрафом в розмірі 17000 грн. На підставі ч. 2 ст. 75 КК України обвинуваченого звільнено від відбування основного покарання у виді 3 років позбавлення волі з випробуванням, та встановлено йому іспитовий строк у 3 роки, якщо він протягом визначеного іспитового строку не вчинить нового кримінального правопорушення і виконає покладені на нього обов’язки: періодично з’являтись для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

До набрання вироком законної сили запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання залишено чинним.

Вирок може бути оскаржений в апеляційному порядку протягом тридцяти днів з дня його проголошення шляхом подачі апеляційної скарги до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду через Вищий антикорупційний суд, з підстав, передбачених статтею 394 КПК та з урахуванням обмежень, визначених частиною 2 статті 473 КПК.

Дата оприлюднення: 16 липня 2021, 13:13

Дата останнього оновлення інформації: 16 липня 2021, 13:05