flag Судова влада України

У зв'язку проведенням технічних робіт окремі функціональні можливості сайту можуть працювати в обмеженому режимі.

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Антикорсуд скасував арешт на тисячу напіввагонів у справі про начебто створення колишнім Президентом України злочинної організації

13 травня 2021, 17:30

Коментар судді-спікера ВАКС Віри Михайленко:

 

- У середу, 12 травня, слідчий суддя Вищого антикорупційного суду скасував арешт на 1000 напіввагонів, належні на праві власності суб’єкту господарювання. Скасування арешту відбулося у справі про створення колишнім Президентом України (2010 – 2014 роки) нібито злочинної організації, до якої входили колишній Голова Державної податкової служби України, Міністр доходів і зборів України. Зокрема, йшлося про контрольоване ухилення від сплати податків суб’єктами господарювання – платниками податку на додану вартість та легалізації коштів від діяльності такої злочинної організації.

Арешт на ці 1000 напіввагонів раніше накладався задля забезпечення збереження їх у якості речових доказів. Були підстави вважати, що напіввагони придбані за рахунок коштів, здобутих підозрюваним завдяки його участі у злочинній організації. А також вчинення у складі нібито злочинної організації тяжких злочинів проти держави та подальшому прихованні отриманих грошових коштів через їх легалізацію через набуття у власність підконтрольними підприємствами майна.

Разом з тим, провадження у справі за підозрою колишнього Міністра доходів і зборів України було закрите на підставі постанови прокурора. Із рішення прокурора вбачається, що матеріали не містять доказів створення саме колишнім Президентом України злочинної організації, участі підозрюваного у злочинах, вчинених такою організацією; доказів, які б підтверджували отримання підозрюваним коштів, як від діяльності злочинної організації, так і від діяльності «податкових майданчиків». Також матеріали не містять доказів і створення самим підозрюваним злочинної організації, метою діяльності якої була легалізація коштів отриманих злочинним шляхом, а сам факт вчинення відповідного злочину до Єдиного реєстру досудового розслідування не вносився, а отже досудове розслідування по ньому не здійснювалося.

Таким чином, внаслідок закриття кримінального провадження, в продовженні збереження речового доказу відпала потреба. Відповідно до ст. 174 КПК України арешт майна може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба.

Дата оприлюднення: 14 травня 2021, 08:05

Дата останнього оновлення інформації: 14 травня 2021, 07:56