flag Судова влада України

У зв'язку проведенням технічних робіт окремі функціональні можливості сайту можуть працювати в обмеженому режимі.

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВАКС оголосив вирок у справі екссудді Апеляційного суду Черкаської області

19 лютого 2021, 11:27

У п’ятницю, 19 лютого, колегія суддів Вищого антикорупційного суду ухвалила вирок у справі за обвинуваченням колишнього судді Апеляційного суду Черкаської області у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 369-2 (у редакції, чинній на час вчинення кримінального правопорушення) КК України.

ВАКС визнав винним суддю у відставці у вчиненні вказаного кримінального правопорушення та призначив покарання у виді позбавлення волі на строк 2 (два) роки.

Обираючи між двома альтернативними видами покарання, передбаченими санкцією ч. 2 ст. 369-2 КК України, а саме: штрафу, розмір якого на час вчинення кримінального правопорушення становив від семисот п’ятдесяти до однієї тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, та позбавлення волі на строк від двох до п’яти років, суд взяв до уваги, що обвинувачений не жалкував про вчинене, не оцінював негативно свої дії та не демонстрував готовності понести покарання за них. Крім того, обвинувачений вчинив кримінальне правопорушення, перебуваючи на посаді судді апеляційної інстанції, а неправомірну вигоду отримав за вплив на суддів першої інстанції, що підриває авторитет судової гілки влади. З огляду на це, суд дійшов висновку, що обвинуваченому необхідно призначити основне покарання на рівні нижньої межі санкції ч. 2 ст. 369-2 КК України у виді позбавлення волі.

Запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 10 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що становить 21 020 гривень, залишено без змін до набрання вироком законної сили.

Нагадаємо, що колишній суддя Апеляційного суду Черкаської області обвинувачувався у тому, що в серпні 2018 року він отримав кошти від місцевого мешкaнця для здійснення впливу на суддів одного з районних судів Черкаської області аби ті ухвалили позитивні рішення в адміністративних справах в інтересах цієї особи. Суддю викрили поблизу місця проживання одразу після отримaння всієї суми непрaвомірної вигоди.

Із повним текстом вироку можна ознайомитися в Єдиному державному реєстрі судових рішень за номером справи 711/3111/19

Відповідно до частини першої статті 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Дата оприлюднення: 19 лютого 2021, 11:35

Дата останнього оновлення інформації: 19 лютого 2021, 11:27