flag Судова влада України

У зв'язку проведенням технічних робіт окремі функціональні можливості сайту можуть працювати в обмеженому режимі.

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВАКС відмовив у скасуванні запобіжного заходу екскерівникові ДП «Гутянське лісове господарство»

22 грудня 2020, 09:15

У понеділок, 21 грудня, колегія суддів Вищого антикорупційного суду не задовольнила клопотання сторони захисту про скасування запобіжного заходу у вигляді застави колишньому керівникові ДП «Гутянське лісове господарство», якого обвинувачують у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого за ч. 3 ст. 369 КК України.

Під час судового засідання захисник обвинуваченого подав клопотання про скасування запобіжного заходу. У клопотанні адвокат зазначав, що такий захід необхідно скасувати, оскільки на наразі відсутні ризики, визначені ст. 177 КПК України, які можуть свідчити про перешкоджання обвинуваченим здійсненню правосуддя у справі.
Утім, прокурор наполягав на продовженні існування ризиків вчинення обвинуваченим наведених дій та просив відмовити у задоволенні цього клопотання.

Заслухавши учасників судового провадження, колегія суддів постановила, що запобіжний захід у вигляді застави, застосований до обвинуваченого, не підлягає скасуванню.

Зокрема через те, що ризик переховування обвинуваченого від суду залишається можливим. Про це свідчить тяжкість злочину, у вчиненні якого він обвинувачується, суворість можливого покарання та пов’язані із цим негативні для особи наслідки.

Нагадаємо, екскерівника ДП «Гутянське лісове господарство» обвинувачують у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 369 КК України. Санкція зазначеної норми передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від чотирьох до восьми років з конфіскацією майна або без такої.

Суд врахував твердження сторони захисту, що за час застосування запобіжного заходу процесуальна поведінка обвинуваченого була бездоганною. Проте, колегія суддів не виключає того, що вона була зумовлена, в тому числі, й відповідним запобіжним заходом.

Разом з тим, суд визнав можливість впливу обвинуваченого на свідків, зокрема двох понятих, які брали участь під час проведення слідчої дії.

Колегія суддів врахувала перераховані у клопотанні захисту відомості, що характеризують обвинуваченого. Однак, судді дійшли висновку, що за наявності встановлених ризиків запобіжний захід – необхідний як такий.

Відповідно до частини першої статті 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Дата оприлюднення: 22 грудня 2020, 09:22

Дата останнього оновлення інформації: 22 грудня 2020, 09:15