flag Судова влада України

У зв'язку проведенням технічних робіт окремі функціональні можливості сайту можуть працювати в обмеженому режимі.

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухвала про закриття справи за обвинуваченням посадовця Бердянської філії ДП «Адміністрація морських портів» набрала законної сили

05 листопада 2020, 10:42

У вівторок, 3 листопада, набрала законної сили ухвала Вищого антикорупційного суду про закриття справи за обвинуваченням заступника начальника Бердянської філії ДП «Адміністрація морських портів». Причина закриття - прокурор САП не звернувся до суду із обвинувальним актом упродовж строку досудового розслідування. Тож, 24 вересня 2020 року, колегія суддів ВАКС задовольнила клопотання захисника обвинуваченого і закрила це кримінальне провадження.

Після повідомлення про завершення досудового розслідування у цьому кримінальному провадженні, стороні захисту був визначений час на ознайомлення із матеріалами справи. Однак, як з’ясували судді ВАКС, упродовж строку досудового розслідування, що лишився після ознайомлення із матеріалами, прокурор склав обвинувальний акт, але до суду із ним вчасно не звернувся.
Суд зазначив, що процесуальним законом передбачено обов’язок прокурора якнайшвидше, але не пізніше визначеного законом строку після повідомлення особі про підозру, звернутись до суду із обвинувальним актом або закрити кримінальне провадження. Це - гарантія фундаментального права людини на розгляд її справи упродовж розумного строку, закріпленого в п. 1 ст. 6 Європейської конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.
Відповідно, особа не може необмежений час перебувати в стані підозрюваного. Якщо сторона обвинувачення, з будь-яких причин, не може визначити обвинувачення, скласти обвинувальний акт та спрямувати справу до суду протягом визначеного законом строку - особа має бути звільнена від підозри. Процесуальний строк досудового розслідування – один із найважливіших проявів правового принципу верховенства права, який вимагає належної правової визначеності у такому особливо вразливому статусі людини як підозрюваний.

Тож, ухвала про закриття даного кримінального провадження набрала законної сили після проголошення рішення судом Апеляційної палати ВАКС за апеляційною скаргою прокурора. Водночас ухвала може бути оскаржена до Верховного суду в касаційному порядку протягом трьох місяців.

Нагадаємо, заступника начальника Бердянської філії ДП «Адміністрація морських портів» обвинувачували у зловживанні службовим становищем та службовому підробленні.
Із повним текстом ухвали можна ознайомитися за посиланням: https://cutt.ly/lgFkC9D

Дата оприлюднення: 05 листопада 2020, 10:45

Дата останнього оновлення інформації: 05 листопада 2020, 16:43