flag Судова влада України

У зв'язку проведенням технічних робіт окремі функціональні можливості сайту можуть працювати в обмеженому режимі.

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голову Харківського окружного адмінсуду залишили на посаді

28 жовтня 2020, 15:59

У середу, 28 жовтня, слідча суддя Вищого антикорупційного суду не задовольнила клопотання детектива НАБУ та відмовила у відстороненні від посади голови Харківського окружного адміністративного суду.

Таке рішення постановлено через те, що наведені стороною обвинувачення аргументи були недостатніми для відсторонення підозрюваної від адміністративної посади голови суду. Так, заявлений ризик знищення судової справи, за вирішення якої, за версією обвинувачення, надавалася неправомірна вигода, спростований тим, що детективи вже отримали у розпорядження копії цієї справи. Ризик впливу на заявника в цьому кримінальному провадженні також не став визначальним, адже цей ризик вже нівельований при застосуванні запобіжного заходу шляхом встановлення обов’язку підозрюваної не спілкуватися з заявником. Інші доводи сторони обвинувачення мали абстрактний характер, тому слідчий суддя визнала їх недостатніми для відсторонення від посади.

Це рішення не є остаточним і може бути переглянуто в апеляційному порядку. Нагадаємо, дії підозрюваної кваліфіковано за ч. 3 ст. 369 КК України. За версією слідства, вона здійснювала тиск на одного з суддів Харківського окружного адміністративного суду, щоб останній ухвалив рішення в адміністративній справі щодо земельного питання на користь комерційної компанії. Для того, щоб суддя виніс «правильне» рішення, підозрювана передала йому 3 тисячі доларів США.
9 жовтня 2020 року ВАКС обрав судді запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання (https://hcac.court.gov.ua/hcac/pres-centr/news/1004760/).

Відповідно до частини першої статті 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Дата оприлюднення: 28 жовтня 2020, 16:02

Дата останнього оновлення інформації: 28 жовтня 2020, 15:59