flag Судова влада України

У зв'язку проведенням технічних робіт окремі функціональні можливості сайту можуть працювати в обмеженому режимі.

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відкрите звернення суддів Вищого антикорупційного суду

06 серпня 2020, 14:23

Законодавець надав суддям Вищого антикорупційного суду статус національних публічних діячів, тобто осіб, які виконують визначну публічну функцію. Ми усвідомлюємо підвищений інтерес суспільства до кримінальних проваджень щодо корупційних злочинів. Тому у суді створений відділ комунікацій, який швидко та всебічно висвітлює діяльність ВАКС. Ми відкриті для спілкування – за потреби судді-спікери роз’яснюють рішення суду, у ЗМІ періодично публікуються інтерв’ю керівництва суду та колонки суддів на профільні теми, ми беремо участь в освітніх заходах, а також у наукових конференціях.

Попри безпрецедентну відкритість суду, ми спостерігаємо, як у медіапросторі лунають заклики до ухвалення «швидких та суворих» вироків, або навпаки – закиди щодо «репресивних функцій суду». Замість аналізу суті судового рішення обговорюють персонально суддів, які їх ухвалили, вживають образливі слова та наводять особистісні принизливі характеристики щодо конкретних суддів тощо.

Підкреслено зневажливе ставлення до осіб, які виконують надскладну функцію держави, розпалює ненависть до професії судді, яка трансформується в акти агресії. Наразі, один з суддів ВАКС через погрози йому та його родині забезпечений особистою цілодобовою охороною, ще за двома фактами погроз суддям триває перевірка.

Такий підхід не сприяє об’єктивному висвітленню діяльності суддів, дійсно якісному інформуванню громадян про мотиви ухвалення судових рішень та належному роз’ясненню їх змісту.

Ми шанобливо ставимось до усіх, хто цікавиться нашою щоденною роботою. Ми відкриті до діалогу, конструктивної критики та поважаємо право на свободу вираження поглядів, яке гарантоване Конституцією України та Конвенцією про захист прав людини та основоположних свобод.


І лише за взаємної поваги до Закону ми досягнемо спільної мети – побудови суверенної і незалежної, демократичної, соціальної і правової держави.

Текст зверення, затверджений рішенням зборів суддів, доступний за посиланням: https://hcac.court.gov.ua/userfiles/media/new_folder_for_uploads/hcac/self-government/decisions/16.07.2020_4.pdf

Дата оприлюднення: 06 серпня 2020, 14:23

Дата останнього оновлення інформації: 06 серпня 2020, 14:23